Tv-spel och beroende

Olika genres för olika typer

När det kommer till tv-spel finns det oftast en hel uppsjö av genres till alla konsoler där ute. Detta är något vi har pratat om mycket i tidigare inlägg. När en ny konsol släpps, som i det här fallet PS4 och Xbox One, så finns det sällan särskilt många spel att välja mellan. Detta mycket för att de nya konsolerna inte är erkända på spelmarknaden än så speltillverkarna måste först komma in lite i matchen.
Frågan vi ställdes oss var ju också ”Vad ska barnen egentligen spela?”. Det finns ju så mycket spel idag som faktiskt riktar sig till just barnen. Allt detta våld inom spel har ju egentligen ingen slagkraft på barn. Det vet man nu så att skylla barns dåliga omdöme och beteende på det funkar ej.  Man ska dock hålla koll på vad barnen spelar och hur spelet och barnen uttrycker sig.

Beroende bland ”gamers”

Däremot så finns det ett beroende bland ”gamers” idag som man ändå ska ta på allvar. Även fast det inte finns några som helst belägg eller direkt forskning på spel beroende idag så tycker man ändå att det beteende som en del barn visar upp är bevis nog. Många barn blir irriterade och rastlösa när de inte får spela och en stor del berättar att de spelar mer än 35 timmar per vecka. Det är när spelandet tar över skola och läxor som det kan bli farligt. Mamma eller pappa säger till och när barnet inte får spela blir det en stor konflikt.

Några säger att det är väldigt svårt att sluta när man är mitt uppe i ett spel och pojkarna blir helt lyriska och exalterade när de får se eller spela ett nytt spel. Argumenten från vissa föräldrar har också varit att man ska vara glad att barnen håller sig hemma och inte håller på med en massa dumheter. Men när det går till överdrift och barnen nästan isolerar sig på sitt rum så är det också en fara åt andra hållet. Inget av dessa ”lagar” bör gå till sin extrem utan man skall gör allting med måtta. Även om det gäller tv-spel eller något annat.