Ett av de bästa sätten för ett företag att vara säkert på att bygga en varaktig relation med sina kunder är att skapa ett universum kring produkterna. Apple är troligen det allra mest kända exemplet på detta, och också det företag som lyckats tjäna mest pengar på att skapa en sådan relation. Men det finns ett annat företag som troligen har lyckats gå ännu längre, om än inte i lika stor skala.
Games Workshop startade 1975 i Nottingham, och var från början främst importör och återförsäljare av det amerikanska rollspelet Dungeons & Dragons, samt tillverkare av klassiska brädspel som backgammon. Idag är företaget noterat på Londonbörsen. Företaget växte snabbt, bland annat tack vare att man arrangerade flera spelkonvent, och redan i april 1978 öppnades den första butiken. 1979 startades dotterbolaget Citadel Miniatures, som kom att bli en viktig beståndsdel i det som de flesta nog förknippar företaget med idag. Citadel tillverkar figurer som kan användas i olika spel, inte minst de spel som Games Workshop producerat sedan 1983. De mest kända av dessa spel är Warhammer Fantasy Battles och Warhammer 40 000. Figurerna har blivit så viktiga att Games Workshop har absorberat Citadel.
Warhammer Fantasy Battles
Det mest kända av Games Workshops spel är Warhammer Fantasy Battles. Som namnet antyder är det ett spel där fantasy-arméer utkämpar allt ifrån smärre bataljer till stora fältslag. Inspirationen kommer delvis från Tolkien, men upphovsmännen till spelet, som har kommit i flera upplagor, har lagt till en hel del egna idéer. Spelvärlden bär drag av det medeltida Europa, men innehåller även alver, dvärgar, orcher, demoner och råttmän, för att bara nämna några.
Spelet är turordningsbaserat, och spelas för det mesta på ett stort bord dekorerat med olika naturtrogna hinder, som träd och stora stenar, utplacerade. Varje spelare har ett visst antal ”poäng” att ”köpa” sina trupper på. Man kan komma överens om hur många poäng som ska få användas för varje enskilt parti.
Warhammer 40 000
Warhammer 40 000, ofta bara kallat 40K, är några år yngre än fantasy-versionen, och liknar den på många sätt. Många av de olika raser som finns i Fantasy Battles återfinns även i 40K, som utspelar sig i det fyrtionde millenniet, när mänskligheten utgör ett intergalaktiskt imperium som befinner sig i konflikt med andra livsformer i universum. Bland dessa finns Tyranids, som är klart inspirerade av Geigers Alien-figurer. Till skillnad från de flesta andra raser i spelet är Tyranids inte baserade på en ras i fantasy-spelet. Vilket av de två spelen man föredrar är i mångt och mycket en smaksak, men spelen är inte identiska.
Förutom att spela spelen har även målandet och modiferandet av Citadels figurer blivit en hobby i sig, med konvent och tävlingar. Vissa köper figurerna enbart för att spela med dem, medan andra spelar spelen utan att ha målat figurerna.
Många intresserar sig dock för båda aspekterna. Games Workshop har även gett ut rollspel, samt lånat sitt namn och sina två universa till dataspel, tv-spel och skönlitterära böcker. Den som vill leva i Warhammer-världen behöver sällan lämna den.